Fristående kamin i Göteborg på balkongen, i sovrummet, allrummet eller på väggen
Tidigare var elden till för att laga mat, ge ljus och värme till hushåll men krävde framförallt en skorsten och en fysisk plats att installera kaminen på.
När elden numera har blivit ersatt med spis, lampor och element har elden istället blivit en inredningsdetalj som både ger värme och bildar hushållets samlingspunkt.
I takt med de tekniska innovationerna och det förändrade behovet har en ny möbel (mer eller mindre) växt fram och resulterat i en miljövänlig och skorstenslös kamin med en unik kombination av stil och funktion. Avsaknaden av skorstenen gör att du kan placera din öppna spis var som helst! En fristående kamin eldas med bioetanol och lämnar varken lukt, sot eller utsläpp efter sig. Vid förbränningen bildas endast koldioxid motsvarande en vuxens utandning, ånga och värme.
En konkurrent mot TV-hörnan
Förr i tiden var öppna spisar eller kakelugnar (inklusive en gedigen vedhög) helt nödvändiga för att hus skulle vara beboeliga året runt. I köket fanns vedspisen, som behövdes både för matlagning och värme. Senare blev det även populärt med öppen spis i gillestuga eller vardagsrummet. Idag har det inte alls samma användningsområde, utan något som konkurrerar med tv-skärmens samlingspunkt i hemmet.
Flytta efter smak och årstid
Det roliga med den skorstensfria eldstaden är flexibiliteten och möjligheten att kunna flytta kaminen efter smak och tillfälle. Det gör att den enkelt kan flyttas ut till balkongen eller trädgården under sköna sommarkvällar och sedan ta in den igen för de mörka och kalla vinterkvällarna. Förutom att kaminen är flyttbar kommer den även i flera färger samt olika modeller med eller utan glasruta framtill. Kaminen kan hängas på vägg, golv eller användas som rumsavdelare.
Miljövänligt bränsle
Bioetanolen finns i flytande form eller som gel. Den tillverkas av förnybart material. Det kan vara skogsråvara, potatis eller majs som får jäsa. Naturligtvis är det viktigt att sörja för god ventilation. Eld behöver syre! Det finns olika alternativ. De påverkar brinntid och temperatur. Genom ständiga innovationer och utvecklingsarbete så blev det för ett antal år sedan möjligt att skapa en kamin så tunn som 17 cm djup, med glas runtom. Det krävdes att etanolbrännaren kunde göras mindre och smartare och att den utrustades med en antispill-funktion. Många är förstås nyfikna på vad som ska komma härnäst!