The Vauni story

"Varför finns det inte en kamin som är både vacker, skorstensfri, miljövänlig, enkel att använda och installera?" frågade sig Sören Sjölander (professor emeritus i innovationsteknik vid Chalmers Tekniska Högskola) när han skulle flytta från hus till lägenhet och inte tilläts installera en traditionell braskamin.

Det som inte redan finns får man helt enkelt uppfinna själv. Den första Vauni-prototypen togs fram ihop med formgivare Markus Grip i samband med hans examensarbete vid HDK - Högskolan för Design & Konsthantverk. Tillsammans förenades det bästa av två olika världar: cutting edge estetik ihop med teknisk innovation.

Men vi nöjer oss inte där. Givetvis är säkerhet A & O när man designar med eld - både din egen säkerhet och planetens. Endast de säkraste lösningarna på marknaden byggs in vid konstruktionen. Vaunis brännare absorberar nämligen bränslet och håller det på plats. Avbränningen sker långsamt då endast bränsleångorna brinner, och på så vis blir Vaunis produkter optimala för både hem och exempelvis yacht och husbåt.

Våra eldstäder för bioetanol värms på ett modernt och miljövänligt sätt. Det innebär att förbränningen är helt ren och det bildas bara små mängder koldioxid och vattenånga - precis som i din utandningsluft.