The Vauni story

"Varför finns det inte en kamin som är både vacker, skorstensfri, miljövänlig, enkel att använda och installera?" frågade sig Sören Sjölander, professor emeritus i innovationsteknik vid Chalmers Tekniska Högskola, när han skulle flytta från hus till lägenhet och inte tilläts installera en traditionell braskamin.

Det som inte redan finns får man helt enkelt uppfinna själv. Den första Vauni-prototypen togs fram i samarbete med formgivare Markus Grip i samband med hans examensarbete vid HDK, Högskolan för Design & Konsthantverk. Tillsammans förenades det bästa av två världar: fulländad estetik och teknisk innovation.

Men vi nöjer oss inte där. Givetvis är säkerhet A & O när man designar med eld – både din egen säkerhet och planetens. Endast de säkraste lösningarna på marknaden byggs in vid konstruktionen. Vaunis brännare är unik på det sätt den absorberar bränslet. Avbränningen sker långsamt då endast bränsleångorna brinner. Därför är Vaunis kaminer lika optimala i hemmiljö som på yachter och husbåtar.

Våra eldstäder drivs av bioetanol och värms på ett modernt och miljövänligt sätt. Det innebär att förbränningen är helt ren och det bildas bara små mängder koldioxid och vattenånga – precis som i din utandningsluft.