Varför Vauni

Miljövänligt

Våra eldstäder för bioetanol värms på ett modernt och miljövänligt sätt. Det innebär att förbränningen är helt ren och det bildas bara små mängder koldioxid och vattenånga – precis som i din utandningsluft. Det är därför Vauni inte behöver någon skorsten och du kan placera eldstaden i vilket rum du vill. Vårt eget bränsle Vauni Ecoflame är optimerat för bioetanolbrännare. Dessutom är det doftneutralt, biologiskt nedbrytbart och 100 % förnybart.

Svensk innovation och tillverkning

I Sverige har mörka vinterkvällar och kyliga nätter givit oss ett alldeles speciellt förhållande till eldstaden. Vaunis eldstäder är resultatet av ett nära samarbete mellan svenska formgivare och innovatörer från HDK och Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Är man innovatör är man naturligtvis också medveten om framtiden – så genom att hålla vår produktion i Sverige säkrar vi korta transportvägar och bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Värme

Vaunis eldstäder är skorstensfria och eldas med ren bioetanol. Det betyder att energin som tillförs går rakt ut i rummet i form av skön värme – istället för att försvinna ut genom skorstenen som för konventionella vedspisar. Värmeeffekten är 2-3 kW beroende på modell, vilket är ungefär hälften av en vedeldad braskamin. Det ger behaglig värme, utan att det blir för varmt i rummet. En eldstad anpassad till moderna hus, helt enkelt.

Enkelt

Det enklaste sättet att tända en brasa. Aldrig tidigare har det varit enklare att ha en eldstad hemma. Det är just användarvänligheten som är en av de största fördelarna med den skorstensfria tekniken. Allt du behöver göra är att fylla på bioetanol, tända och reglera lågan. Släck! Glöm aska, sot, rök och ved som måste bäras in. Inget krångel, bara trivsam värme.

Ekonomi

En eldstad att räkna med. Funderar du på en eldstad hemma är Vauni bland de mest kostnadseffektiva lösningarna på marknaden. Den största besparingen ligger i att du inte behöver någon kostsam skorstensinstallation. Tack vare den energi-effektiva tekniken blir också driftskostnaden fördelaktig jämfört med att elda med gas eller köpt ved.

  • Totalkostnaden (inköp och installation) är lägst för bioetanol, följt av ved och gas.
    Driftskostnaden för ved och bioetanol är likvärdig, gas är dyrast.
    Underhållskostnader såsom sotning tillkommer för ved och gas.

Genom att välja en etanolkamin från Vauni utnyttjar du en modern teknologi för trivseleldning. Den energi du tillför går oavkortat ut i rummet i form av värme istället för att förloras genom skorstenen. På så sätt brukas inte mer energi än vad som faktiskt är nödvändigt, varpå du får möjlighet att sänka dina energikostnader. Läs gärna mer om skillnaden, effekten och fördelarna med en etanolkamin i jämförelse med en traditionell vedeldad braskamin här.

 

Tryggt och säkert

När vi designar en eldstad utgår vi från de bästa lösningarna. Och vid konstruktionen bygger vi in de säkraste lösningarna på marknaden. Vårt mål är att du ska få en säker eldstad med optimal funktion. Våra bioetanolbrännare har unika egenskaper vad gäller funktion och säkerhet. Dessutom kommer du att uppskatta lågans mjuka start, den effektfulla flamman och dess ljusintensitet. Naturligtvis är alla våra produkter certifierade och typgodkända av KIWA.