Skorstensfria kaminer – samlas runt elden

Elden har alltid varit ett djupt liggande behov som vi fortfarande känner efter tusentals år. Idag behöver vi inte längre elden för att se i mörker eller laga mat, utan idag blir det en samlingsplats för gemenskap och umgänge. Med eld blir det mesta speciellt, som på Valborgsmässoafton, när vi grillar korv i skogen eller när sommarstugan ska värmas upp på hösten.

Allt det där känner många redan till, men känner du till hur enkelt du kan njuta av en eldstad i ditt eget hem med en skorstensfri kamin? Med en kamin utan skorsten finns möjligheten att placera kaminen vart du vill i hemmet vilket öppnar upp för en ännu fler användningsområden - placera kaminen för att förlänga sensommarkvällarna eller för att mysa inomhus under hösten och vintern.

Utveckling och design – skorstensfria kaminer

Ibland tar utvecklingen ett skutt och vi kommer på något nytt och smart. Ofta är det en kombination av tekniska innovationer och själva utformningen. Ta till exempel de platta paketen från det svenska möbelvaruhuset eller de små batterierna som gör det möjligt för oss att bära runt på mobila datorer. Ett steg på vägen mot Skorstensfria kaminer är kakelugnen, som började användas av både fattig och rik på 1880-talet. Teglet i kakelugnen hade bra egenskaper för att hålla värmen och man kunde designa enkelt eller med krusiduller och färger. Det faktum att röken färdades genom långa slingrande rör uppför väggen, gjorde att värmen fanns kvar långt efter att elden brunnit ut. Skorstensfria kaminer både värmer och skapar samma mysiga effekt som en konventionell kamin.

Inred med skorstensfria kaminer

Idag kan du enkelt installera en öppen spis i varje rum, eller flytta både inne och ute efter eget behov som båda är säker, miljövänlig, lukt- och underhållsfri. 

Gillar du en kamin som efterliknar gamla tiders stil eller vill du ha en eldstad utan skorsten, som är modern? Ska den stå på ett bord, mitt i rummet eller hängas på väggen? Behöver du tänka på barnsäkerheten har många modeller en glasskiva som skyddar nyfikna småttingar? 

Med en skorstensfri kamin kan utseende kan varieras i oändlighet och ger stora möjligheter att inreda och kombinera elden med din konst, möbler eller genom att skapa en ny fokuspunkt i ett stort rum, inomhus såväl som utomhus.

En skorstensfri kamin är miljövänlig och utan sot

Det är bioetanol som används som bränsle till skorstensfria kaminer och bioetanolbrännare och finns som både gel och i flytande form. Bioetanolen har tillverkats av förnybart material som fått jäsa, till exempel från majs, potatis eller skogsråvara. Det gör att du slipper tänka på sot, avgaser eller lukt och vid förbränningen bildas enbart ånga, koldioxid och värme.

Det enda du behöver tänka på är att det är viktigt med god ventilation, eftersom eld alltid behöver syre. Diskutera gärna med personalen på Vauni vilka alternativ som finns och vad de ger för brinntid och temperatur.

För att se våra samtliga produkter, kika runt på vår hemsida. Intresserad av skorstensfria kaminer i Göteborg? Välkommen att besöka vårt showroom på Kabelgatan i Kungsbacka.

Dela:

Äldre poster Nyare inlägg