Flytta med en skorstensfri eldstad

Inredningsstylisten Pella Hedeby tar med sig en skorstensfri eldstad i flytten.

Under hösten flyttade inredningsstylisten från villa på landet till en lägenhet om fyra rum och kök. Med sig i flytten tog hon en skorstensfri eldstad från Vauni. Nu inreder hon sitt nya hem för vintern, tänder levande ljus och har alltid en mjuk pläd nära till hands i soffan. Vi har frågat Pella om hennes syn på inredning, trender och hållbarhet inom inredning.

Varför är inredning viktigt för dig?

Inredning har alltid varit ett stort intresse hos mig och hemmet spelar en viktig roll för hur jag mår och fungerar. Jag vill alltid skapa harmoni runt omkring mig, en trivsam och inspirerande plats där jag kan landa.

Beskriv hur du bor!

Tidigare under hösten flyttade jag från en villa på landet till en lägenhet om 4 rum och kök, belägen i ett lugnt område intill ett skogsparti i Östertälje. Omgivningarna påverkar också vårt välmående och jag har ett stort behov och konstant längtan efter att vara ute och nära naturen.

Vilka är höstens och vinterns starkaste inredningstrender?

Jag talar ogärna om kortsiktiga trender men ser ett ökat intresse för att investera i hemmet och skapa något långsiktigt med såväl ett estetiskt uttryck som funktioner som uppfyller våra liv över tid. Något som kanske blir extra påtagligt när vi boar för höst och vinter är texturer och mjuka välkomnande möbler att krypa upp i. Möbler som inte bara är snygga att se på, utan en upplevelse att befinna sig i.

Vad gör du hemma för att få till myset i höst och vinter?

Tänder levande ljus och brasor. Det är så jag maxar höstmyset hemma. Jag har även en extra pläd tillhands i soffan. Ljus och värme, så kan jag sammanfatta det. Där även stämningsbelysningen i hemmet hamnar i fokus.

Varför är en skorstensfri eldstad viktig för dig?

Eld är så rogivande. Jag lägger upp fötterna och sätter mig och stirrar in i lågorna och känner värmen sprida sig. En stund av stillhet. Innan jag flyttade så använde jag min skorstensfria eldstad från Vauni som extra värmekälla i vårt Attefallshus vintertid, när jag tassade ut för att göra min morgonyoga. Då inser man hur uppfylld man blir av både värmen och ljudet av elden.

Hur kom du fram till ditt val av eldstad?

Jag har haft äran att få jobba nära Vauni och fotografera deras fina kaminer. Jag fastnade för modellen Globe i utförandet Raw, ett tillfälligt specialutförande där man ser konstruktion, form och material väldigt tydligt. Den skorstensfria lösningen med möjligheten att flytta med sig kaminen mellan inne och ute var avgörande. Och att den ger både värme och skapar stämning.

Vad är fördelarna med en skorstensfri eldstad?

Att den inte kräver någon förberedelse eller installation utan kan användas överallt. Jag väljer att placera min skorstensfria kamin där jag vill vara för stunden.

Hur ser du på hållbarhet inom inredning?

Att det hänger så väl ihop med all typ av hållbarhet. Det handlar om en inställning och ett mindset. Att göra mer medvetna val kring konsumtion generellt. Jag blir ofta påmind om hur ett mer medvetet förhållningssätt påverkar oss positivt i så många led. Man kanske ska prata om en mänsklig hållbarhet? Det faktum att leva lite långsammare och reflektera mer över vad vi väljer att omge oss med. Det får oss att stanna upp och stressen minskar när vi inte hela tiden behöver bevaka det senaste och vara på jakt efter något ”nytt”.

Vilka är dina bästa tips kring hållbar inredning?

Att stanna upp och reflektera. Och lägga pusslet med sina stilpreferenser och faktiska behov innan man investerar i något nytt. Leta vintage och vänta in den rätta, undvika att fylla ett behov med ”något, så länge”… Och det bästa tipset är nog att börja med att organisera hemma och inventera vad vi faktiskt redan har.

Vad ser vi för inredningstrender 2022?

Min egen längtan och spaning är att vi går mot hem som uppfyller våra sinnen, hellre än bilden av ”det perfekta hemmet”. Jag tänker Mindful living och en Mindful minimalism – där allt är noga utvalt och kombinerar funktion och känsla. Tidlöst med naturliga och hållbara material. Ett hem i harmoni med den vi är. Där vi uppfyller våra egna behov och drömmar och sneglar mindre på vad andra har.

Högupplösta bilder finns på www.trendgruppen.se/imagebank

Fakta om Vauni

Vauni är ett svenskt företag som designar, utvecklar, producerar samt distribuerar skorstensfria etanoldrivna kaminer, förbränningssystem och spisbränslen. All utveckling och produktion sker för hand på traditionellt vis i Småland med fokus på ett gediget och hållbart hantverk. Den egna lokala tillverkningen garanterar hög kvalitet och etiska arbetsförhållanden.

Med stort fokus på hållbarhet har Vauni även tagit fram ett bränsle som är en ren naturprodukt. Bränslet tillverkas av förnybar skogsråvara, cellulosa, majs eller potatis och är biologiskt nedbrytbart samt 100% förnybart. Det innehåller inga tillsatta färgämnen, brinner helt rök- och sotfritt samt luktar inte. Utsläppen är minimerade till vattenånga och koldioxid motsvarande en vuxen persons utandningsluft.

Vauni startade år 2008 då Sören Sjölander, professor i innovationsteknik på Chalmers Tekniska Högskola flyttade från hus till lägenhet. Han ville installera en kamin men möttes av motgångar med både byggbolag och kommun. Hans studenter på Chalmers blev ombedda att utveckla en eldstad som både var vacker, lätt att använda, enkel att installera och samtidigt skorstensfri. Designer Markus Grip, som då var studerande vid HDK, Högskolan för design och konsthantverk, tog tillsammans med ytterligare två studenter från Chalmers fram designen som utgjorde startskottet för Vauni.

Vaunis mål är att bli ledande inom segmentet för modern, bioetanoldriven trivseleldning genom att kontinuerligt sträva efter innovativa produkter med marknadsledande design, teknik och säkerhet. Vauni är idag ett internationellt företag och finns i 16 länder. Företagets kärnvärden är bästa miljöval, unik och ändamålsenlig design, innovativ teknik, högsta säkerhet och svensk kvalitet.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Julia Constanda, PR-konsult på Trendgruppen PR
E-post: julia.constanda@trendgruppen.se, Tel: 072 398 75 25

Produkter finns tillgängliga i Trendgruppen PRs showroom för lån till fotograferingar. För utlån: showroom@trendgruppen.se eller tel. +46 8 23 00 21. Öppet vardagar mellan 09.00 – 17.00.
Dela:

Äldre poster Nyare inlägg