Fristående kamin i Göteborg på balkong, i sovrum, allrum eller på vägg

För bara några år sen var det helt otänkbart att kunna ha en öppen spis var som helst. Numera kan du installera den fristående kaminen på en plats, möblera om och flytta efter eget tycke och smak. Genom den unika kombinationen av stil och funktion menar många att kaminen har blivit en stor design händelse och blivit en helt ny typ av möbel.

Lika enkelt som det är att flytta den fristående kaminen, är det använda den då kaminen varken lämnar lukt, sot eller utsläpp efter sig. Kaminen eldas med bioetanol som endast skapar koldioxid, ånga och värme vid förbränningen och lämnar minimalt med underhåll.

En ersättning för tv-apparaten?

Förr i tiden var öppna spisar eller kakelugnar tillsammans med en gedigen vedhög nödvändiga för att hus skulle vara beboeliga året runt. I köket fanns vedspisen som både behövdes för matlagning och värme. Senare blev det även populärt att ha öppen spis i gillestuga eller vardagsrum, ibland med en öppning utåt trädgården också. Öppna spisar kräver också en rökgång och skorsten. Låter det som en hel del att tänka på? Tur, för precis allt det där slipper du tänka på när du köper en fristående kamin. Tidigare var den öppna spisen kärnan till värme och matlagning, medan den idag kan bli något som konkurrerar med tv-skärmen som annars blivit samlingsplatsen i hemmet. Istället när de minsta barnen har minst en egen skärm att titta på kan det vara läge att istället mysa och samlas tillsammans kring en fristående kamin, såväl hemma i Göteborg eller ute på landet.

Kanske behöver du flera stycken?

Det roliga med den nya tidens eldstad är att den är en så flexibel och lättplacerad, som kommer i flera utföranden och färger. Gå in och kika på utbudet i sociala kanaler eller på webbplatsen för Vauni så ser du många alternativ och möjligheter. Du kan ha en öppen modell eller med glasruta framtill. Den kan hängas på en vägg, eller användas som rumsavdelare. I placering och användning behöver du såklart ta hänsyn till småbarn eller husdjur i familjen. Du kan lyfta ut den på balkongen eller i trädgården vid behov och sedan ta in den igen för de mörka och kalla vinterkvällarna.

Miljövänligt bränsle

Bioetanolen finns i flytande form eller som gel och har tillverkas av förnybart material. Det kan vara skogsråvara, potatis eller majs som fått jäsa. Naturligtvis är det viktigt att sörja för god ventilation. Eld behöver syre! Mängden suyre påverkar brinntid och temperatur.

Genom ständiga innovationer och utvecklingsarbete så blev det för ett antal år sedan möjligt att skapa en kamin så tunn som 17 cm djup, med glas runtom. Det krävdes att bioetanolbrännaren kunde göras mindre och smartare och att den utrustades med en antispill-funktion. Många är förstås nyfikna på vad som ska komma härnäst!

Taggad med: Globe Kupola
Dela:

Äldre poster Nyare inlägg