Är en skorstensfri kamin rätt för dig?

Längtar du efter känslan av att komma hem, tända en brasa och krypa ner i soffan? Vi förstår dig! Levande eld gör verkligen under för mysfaktorn. Kanske har du redan bestämt dig för att installera en kamin men är osäker på vilken typ? Om du är nyfiken på en skorstensfri kamin har du hittat rätt. Här berättar vi nämligen kort om hur en skorstensfri kamin fungerar och vad dess fördelar är. Och förhoppningsvis vet du sen om en skorstensfri kamin är rätt val för dig.


Hur fungerar en skorstensfri kamin?

Vid tanken på en skön sprakande brasa, tänker de flesta människor på en braskamin som nyttjar ved som bränsle – traditionell vedeldning helt enkelt. I en sådan kamin leds överskottsvärme och rökgaser ut i utomhusmiljön via en skorsten.

En skorstensfri eldstad eldas inte med ved utan med ren denaturerad bioetanol – d.v.s. ren alkohol. I förbränningen av bioetanol bildas ingen rök, sot eller aska som det gör vid vedeldning. Lite förenklat kan man säga att förbränning av bioetanol avger ungefär samma mängd koldioxid och vattenånga som det finns i en vuxen människas utandningsluft. Det är därför ingen skorsten eller extra ventilation är nödvändig. Kaminen påverkar alltså inte mycket mer än om det hade funnits en extra person i rummet.

Vauni Globe närbild eld

Fördelar med en skorstensfri kamin

Det finns många fördelar med att välja en skorstensfri kamin framför en vedeldad kamin med skorsten. Du behöver inte ansöka om bygglov hos kommunen för att installera en skorstensfri kamin. Inte heller behöver du tänka på sotning och regelbundna brandskyddskontroller. Men förutom att en skorstensfri kamin är i princip underhållsfri så är den också mycket flexibel. Eftersom den är just skorstensfri kan den placeras var som helst i rummet och även flyttas mellan olika rum (du kan till och med använda en skorstensfri kamin utomhus!). Dessutom slipper du både rök, sot och aska när du eldar.


Vanliga frågor om en skorstensfri kamin

En vanlig fundering är hur mycket värme som bildas i en skorstensfri kamin. De flesta människor brukar uppleva att en kamin från Vauni ger lagom med värme för normal trivseleldning. Tack vare att värmenivån inte är lika hög som i en vedeldad kamin funkar det lika bra att elda inomhus en snöig vinterdag som utomhus en kylig sommarkväll.

En allmän uppfattning är att man inte kan ha kamin i en lägenhet. Men en skorstensfri kamin kan du faktiskt ha! Eftersom den inte kräver skorsten och krångliga tillstånd går det lika bra att använda den i lägenhet som i villa.

Många undrar också kring miljöaspekten med att elda i en skorstensfri kamin. Och faktum är att när du väljer en bioetanoldriven, skorstensfri eldstad från Vauni så tillför du ingen koldioxid netto till atmosfären – bioetanolbränslet framställs nämligen från helt förnyelsebara råvaror (en stor fördel om du frågar oss!).

 

Vilken modell av en skorstensfri kamin passar dig?

Har du bestämt dig för att en skorstensfri kamin är rätt för dig men är osäker på vilken modell du ska välja? Det finns några punkter att reflektera över som förhoppningsvis kan hjälpa dig i valet av modell. Börja med att fundera på vilken stil du tycker om. Föredrar du stilrent med raka linjer eller gillar du nytänkande design som sticker ut lite från mängden? Fundera sen på hur och var du vill använda din skorstensfria kamin. Ska den placeras mitt i ett rum där man kan se elden från alla håll? Ska den fungera som en avskiljare? Vill du att den står direkt på golvet eller att den ska komma upp en bit?

Kom du till exempel fram till att du vill ha en skorstensfri kamin som kan ses både från soffan och matbordet i den öppna planlösningen är vår modell Divider, med sitt transparenta glas och stora flexibilitet, något för dig.

Eller vill du kanske ha en kamin som sticker ut i en modern färg och som kommer upp en bit från golvet? Då är det istället modellen Globe du ska satsa på. Globe finns nämligen i över 20 olika färgkombinationer och du kan välja om foten ska vara låg eller hög.

Vauni Globe låg och hög

Känner du dig fortfarande osäker på vilken modell som passar dig bäst? Eller har du någon annan fundering om en skorstensfri kamin? Hör av dig, vi hjälper dig gärna!

Dela:

Äldre poster Nyare inlägg