Är en skorstensfri kamin rätt för dig?

Saknar du känslan av att komma hem, tända en brasa och krypa ner i soffan? Har du kanske gett upp, för att det inte finns något bra alternativ i lägenhet eller med stängd kakelugn?
 
Då har du hittat rätt, för det perfekta alternativet för dig finns redan och tillverkas här i Sverige. En skorstensfri kamin, som våra, kan användas hur du än bor.
 
Här berättar vi kort hur en skorstensfri kamin fungerar, fördelarna, och hur du väljer rätt för dig. Så att du inte ska missunna dig att komma hem till lågorna av en tänd brasa från soffan.


Hur fungerar en skorstensfri kamin?

Vid tanken på en sprakande brasa tänker de flesta på en vedklabbarna i en braskamin. Traditionell vedeldning, helt enkelt. I en sådan kamin leds överskottsvärme och rökgaser ut i utomhusmiljön via skorstenen, av förklarliga skäl. En skorstensfri eldstad eldas inte med ved utan med ren denaturerad bioetanol – d.v.s. ren alkohol. I förbränningen av bioetanol bildas ingen rök, sot eller aska som det gör vid vedeldning. Det är därför ingen skorsten eller extra ventilation är nödvändig.
 
Förenklat avger bioetanol ungefär samma mängd koldioxid och vattenånga som i utandningsluft. Kaminen påverkar alltså inte mycket mer än om det hade funnits en extra person i rummet.
 

Vauni Globe närbild eld

Fördelar med en skorstensfri kamin

Det finns många fördelar med att välja en skorstensfri kamin framför en vedeldad kamin med skorsten. Så vi har spaltat upp dem åt dig:

  • Du behöver inte ansöka om bygglov hos kommunen för att installera en skorstensfri kamin.
  • Du behöver inte sotning och regelbundna brandskyddskontroller.
  • En skorstensfri kamin kan placeras vart som helst i rummet
  • Du kan flytta din kamin från rum till rum efter behov
  • Din skorstensfria kamin kan användas som eldstad utomhus.
  • Du slipper rök, sot och aska när du eldar.

Vanliga frågor om en skorstensfri kamin:

"Blir en skorstensfri kamin varm?"

En vanlig fundering är hur mycket värme som bildas i en skorstensfri kamin. De flesta människor brukar uppleva att en kamin från Vauni ger lagom med värme för normal trivseleldning.
 
Även om du får märkbar värme så är värmenivån från en skorstensfri kamin är lägre än en vedeldad. Tack vare detta går det lika bra att elda inomhus en snöig vinterdag som utomhus en kylig sommarkväll.
 

"Kan man ha en kamin i lägenhet?"

En allmän uppfattning är att man inte kan ha kamin i en lägenhet. Men en skorstensfri kamin kan du faktiskt ha!
 
Eftersom den inte kräver skorsten eller tillstånd går det lika bra att använda den i lägenhet som i villa, i vilket rum du vill.
 

"Är det miljövänligt med skorstensfri kamin?"

Många undrar också kring miljöaspekten med att elda i en skorstensfri kamin. Låt oss komma med goda besked:
 
Att elda bioetanol i en skorstensfri kamin från Vauni tillför ingen koldioxid netto till atmosfären. Bränslet framställs från helt förnyelsebara råvaror, och har minimal påverkan när det eldas.
 

"Hur länge håller en skorstensfri kamin?"

Precis som med allt annat som utmanar ett gammal sätt att göra något på finns det alltid frågor om det håller. Så frågan om hur länge en kamin från Vauni håller är inte främmande för oss.
 
En välskött skorstensfri kamin från Vauni kan bli en släktklenod i många generationer framöver. Din nyköpta Globe kan hittas på sommartorpet hos dina barnbarns barnbarn och se helt ny ut, om den sköts och hanteras rätt. De två första åren har du självklart garanti hos oss.

 

Vilken modell av skorstensfri kamin passar dig?

Har du bestämt dig för att skaffa en skorstensfri kamin, men är osäker på vilken modell? Låt oss hjälpa dig ställa tre frågor som gör valet enkelt:

  1. Vilken stil gillar jag?
  2. I vilket/vilka rum vill jag ha kaminen?
  3. Hur ska kaminen fungera i rummet?
 

Vilken stil gillar jag? 

För vissa är detta den svåra frågan av fyra, men den absolut viktigaste för att uppskatta en skorstensfri kamin där hemma. Är du en person som gillar skarpa linjer eller mjuka former? Söker du något klassiskt eller vågat? Håller du dig på gråskalan eller vill du ha en mer färgsprakande vardag?
 
För dig som söker en skarp klassiker finns väggfästa kaminer som Shadow. Om du vill ha en harmoniskt rund färgpyts istället finns vår populära Globe i över 20 olika färger.
 

I vilket/vilka rum vill jag ha kaminen? 

Det blir inte alltid som en har tänkt sig. Vart du ska placera skorstensfri kamin är inte undantaget. Eller hur ofta du kan ändra dig, för den delen.
 
Om du har ett rum där du vill ha din kamin har du flest alternativ. Men väldigt få har lyxen av obegränsad yta, så planering tar dig långt. Om golvytan är begränsad kan en Cupola, den väggfästa varianten av Globe, eller en Edge vara precis rätt.
 
Du som vill ha friheten att flytta din kamin, och att använda den både utomhus och inomhus, har två alternativ. Vår storsäljare Globe kan du flytta som du vill, och använda både utomhus och inomhus. Om du har en kakelugn, och vill ha något att ställa fram på terassbordet under sommarkvällarna, söker Re:Burn eller Re:Build.
 

Hur ska kaminen fungera i rummet?

Även om en skorstensfri kamin från oss har ett stort designfokus låter vi inte form gå före funktion. Det borde inte du heller när du ska välja vilken.
 
Ska den placeras mitt i ett rum där man kan se elden från alla håll? Ska den stå direkt på golvet, komma upp en bit eller kunna båda? Ska din kamin stå i en kakelugn eller vara en skorstensfri pjäs för sig själv?
 
Om du är osäker på hur din kamin ska fungera, eller kommer att se ut, i ditt hem har vi en helt fantastisk lösning. Tack vare Vauni AR slipper du fundera, och kan se hur din kamin hade sett ut hemma hos dig, direkt i telefonen.


Vauni Globe låg och hög

Fortfarande i valet och kvalet för en skorstensfri kamin?

Känner du dig fortfarande osäker på vilken modell som passar dig bäst? Eller har du någon annan fundering om en skorstensfri kamin?
 
Dela:

Äldre poster Nyare inlägg