5 fördelar med en skorstensfri kamin

En skorstensfri kamin har mycket gemensamt med en traditionell vedeldad kamin, men det är också mycket som skiljer sig. Gemensamt är att de båda sprider värme och höjer mysfaktorn i rummet. Men en skorstensfri kamin fungerar och underhålls på ett annat sätt än vad en vedeldad kamin gör. Här har vi samlat fem fördelar med en skorstensfri kamin!

1. Ger lagom mycket värme

Många upplever att värmen från en vedeldad kamin är mysig, men också att det kan bli lite för varmt. I en skorstensfri kamin från Vauni är värmen härlig och precis lagom. Det är ett bra komplement till det uppvärmningssystem som redan finns i lägenheten eller villan.

Värmen sprids direkt

Vid eldning i t.ex. en gammal kakelugn tar det lång tid innan värmen sprider sig i rummet. När du eldar i en skorstensfri kamin behöver du inte vänta på mysfaktorn eftersom värmen sprider sig direkt i rummet. Dessutom syns elden tydligt och är rogivande att titta på.

I en etanolkamin från Vauni sprids värmen snabbt i rummet

2. Använder modern teknologi

En skorstensfri kamin från Vauni är svensk innovation. Brännarna som sitter i kaminerna absorberar bränslet och håller det på plats. Avbränningen sker långsamt då endast bränsleångorna brinner och det bildas ingen rök, sot eller aska som det gör vid vedeldning. På så vis är en skorstensfri kamin från Vauni optimal för både hem och exempelvis yacht och husbåt.


3. Eftersom den är skorstensfri är den också installationsfri

I en kamin med skorsten går mycket av värmen förlorad upp genom skorstenen. I en skorstensfri kamin går istället värmen oavkortat ut i rummet. På så sätt blir energieffektiviteten hög. Flammorna i en skorstensfri kamin blir helt rena, till skillnad från flammorna i en vedkamin. Det är bland annat därför det inte krävs någon skorsten.

En skorstensfri kamin kräver ingen omfattande installation. Eftersom du inte behöver ta hänsyn till skorstenens placering är en sådan kamin väldigt flexibel och lättplacerad. Dessutom behöver du inte tänka på regelbundna brandskyddskontroller eller sotning. Det finns ju ingen skorsten att sota!

En etanolkamin från Vauni kräver ingen installation och är skorstensfri

4. Brinner med förnyelsebara råvaror

En skorstensfri kamin från Vauni eldas med bioetanol (denaturerad) – d.v.s. ren alkohol. Det är ett bränsle som är biologiskt nedbrytbart och 100 % förnybart. Vaunis egna bränsle Ecoflame är speciellt optimerat för just en skorstensfri kamin. Det är effektivt och brinner utan att avge någon obehaglig lukt.


Minimal påverkan

Förbränningen av bioetanol avger ungefär samma mängd koldioxid och vattenånga som finns i en vuxen människas utandningsluft. Påverkan på omgivningen från en skorstensfri kamin är därför minimal och inte mycket större än om det hade funnits en extra person i rummet.

5. Produceras i Sverige med fokus på säkerhet

En skorstensfri kamin från Vauni utvecklas och produceras i Sverige. På så sätt blir transportvägen kort, vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle. Varför frakta en kamin över halva världen när vi har arbetskraften lokalt? Att tillverka en skorstensfri kamin är ett vackert hantverk som kräver tid och kunskap.

Säkerhet är viktigast

Säkerhet är givetvis A & O vid design med eld; både din egen och planetens. I en skorstensfri kamin från Vauni har mycket fokus lagts på estetik, men säkerhet är alltid högsta prioritet. Endast de säkraste lösningarna på marknaden byggs in vid konstruktionen. Vaunis produkter är certifierade och typgodkända av KIWA. Allt för att skapa ett tryggt ägande för den som väljer att köpa en skorstensfri kamin.

Dela:

Äldre poster Nyare inlägg