Globe Red ember: Fristående Kamin

FAQ

Vanliga frågor

Är produkterna certifierade?

Ja, Vaunis produkter är certifierade och typgodkända av KIWA i Sverige. För att erhålla certifiering testas produkterna noggrant så att de uppfyller strängast rådande säkerhetskrav. Koldioxid- och vattenavgången i Vaunis produkter ligger inom strängast rådande gränsvärden, vilket borgar för ett tryggt och säkert ägande.

Vilka säkerhetsförberedelser behövs?

I alla hem bör finnas en brandsläckare, och vi rekommenderar Er att införskaffa en pulversläckare på 6 kg med klassificering AB:E. Prisvärda pulversläckare finns att tillgå i de flesta byggvaruhus. Givetvis bör också brandvarnare vara installerat.

Hur ska jag hantera bränslet?

Denaturerad etanol är en brandfarlig vätska i klass I. Brukaren bär ansvaret för att hantering och förvaring sker i enlighet med rådande nationella bestämmelser. Försiktighet ska iakttagas vid all hantering av bränslet. 

Hur stor är driftskostnaden?

Kostnaden för denaturerad etanol varierar beroende på inköpsställe, märke och kvantitet. Vid normal användning kan driftskostnaden uppskattas till ca 7-10 kr/h.

Hur stor är bränsleförbrukningen?

Eldstaden förbrukar vid medeleffekt ca 0.3 l/h. Vid maximal effekt ca 0.5 l/h.    

Var köper jag bränsle?

Vauni Eco-Flame köps i vår onlinebutik. Vauni Eco-Flame är marknadens bästa och billigaste bioetanolbränsle för skorstensfria kaminer och insatser.

Andra alternativ kan köpas på bensinstationer, byggvaruhus och livsmedelsaffärer. Om du känner dig osäker, rådgör alltid med inköpsställets personal för att säkerställa ett korrekt inköp av bränslekvalitet.

Vilket bränsle ska jag använda till Vaunis kaminer/brännare?

Vaunis kaminer drivs av ren, flytande denaturerad etanol som säljs under olika handelsnamn på bensinstationer, byggvaruhus och internet. Vauni Eco-Flame (säljs på www.vauni.com) är prisvärt, optimerat bioetanolbränsle för skorstensfria kaminer och insatser. 

Vart vänder jag mig om jag har flera frågor?

Om Ni har fler frågor än vad som tas upp här, tveka inte att kontakta Er närmaste återförsäljare eller kontakta Vauni direkt. Se under fliken kontakt för mer information. 

Vad kostar det?

Uppdaterade priser finner Ni i Vauni’s onlinebutik.     

Var kan jag köpa Vaunis produkter?

Du kan köpa Vaunis produkter via onlinebutiken med direkt leverans eller genom våra utvalda försäljningsrepresentanter. Vi erbjuder säkra betalningslösningar med VISA/MasterCard eller, om Ni föredrar, förskottsfaktura via Klarna. Vi levererar till angiven adress med vår samarbetspartner DHL.     

Kan jag tillaga mat på kaminen?

Nej, att utnyttja kaminen som värmekälla vid matlagning är att betrakta som felaktigt handhavande vilket förstör produkten permanent och åsidosätter förutsättningarna för skorstensfri trivseleldning. Felaktigt handhavande täcks ej av garantin.    

Är det miljövänligt att elda med Vaunis produkter?

Ja, genom att välja en etanoldriven kamin från Vauni utnyttjar du en modern teknologi för trivseleldning. Den energi du tillför går oavkortat ut i rummet i form av värme istället för att förloras genom skorstenen. Härigenom är effektiviteten hög och brukaren gör inte av med mer energi än vad som behövs. Då bioetanolbränslet framställs från förnyelsebara råvaror tillförs netto ingen koldoixid till atmosfären.  

Var kan jag placera Vaunis kaminer?

Eftersom kaminen är skorstensfri kan den placeras i vilket rum som helst, oavsett om det är i en lägenhet, villa, fritidshus eller offentlig lokal. Vaunis system är anpassade för rum med minsta rumsarea mellan 13-20 m2

Produkterna är endast avsedda för inomhusbruk.  

Vilka fördelar har Vaunis produkter jämfört med andra alternativ?

– Säkrare start/avstängning

– Enklare hantering

– Steglös reglering av lågstorlek och värme

– Den mest avancede och rena brännaren på marknaden

– Marknadsledande säkerhet

– Endast brandfasta material används

Är eldstäderna säkra?

Vaunis produkter är certifierade och typgodkända av KIWA (www.kiwa.se) vilket borgar för ett tryggt och säkert ägande.    

Behövs installation?

 I princip behövs ingen installation utöver placering av brännaren inuti kaminen. Eftersom Vaunis produkter är certifierade enligt högsta rådande krav, ingår möjlighet för vissa modeller att säkra dem mot golv. Detta sker enkelt med hjälp av medföljande tillbehör.

För alla produkter medföljer en utförlig instruktionsbok på svenska. 

Hur tänder jag, reglerar och släcker jag kaminen?

Kaminen tänds med braständare. Till skillnad från andra eldstadslösningar startar systemet direkt utan risk för att slockna. Lågorna är estetiskt gula-orange direkt från start. Reglering av effekten (lågstorlek och värme) sker med hjälp av ett medföljande reglageverktyg som också används för att släcka kaminen.

Hur mycket värme bildas?

Vaunis kaminer ger vid maximal effekt 2-3 kW, vilket motsvarar värmen från två element. Värmen kommer direkt, är riktad och kan därmed fungera som ett komplement till befintlig uppvärmning.   

Behövs skorsten?

Nej, eftersom förbränningen är sotfri och emissionerna koldioxid och vattenånga ligger under tillåtna gränsvärden satta av SWEDCERT, SP och SITAC

Bildas rök?

Nej, förbränningen är ren och fri från sot. Endast små mängder koldioxid och vattenånga bildas.  

Vad drivs den med?

Vaunis kaminer drivs med ren, flytande denaturerad etanol som säljs under olika handelsnamn på bensinstationer, byggvaruhus och internet. Vauni Eco-Flame (säljs i onlinebutiken) är optimerat bioetanolbränsle för skorstensfria kaminer och insatser.

Vilka egenskaper och fördelar har Vaunis brännare?

Vaunis brännare är resultatet av omfattande utvecklingsprojekt med syfte att ta fram en produkt med överlägsen användarvänlighet, effektivitet och säkerhet. Resultatet är en produkt med ett unikt integrerat material som binder det flytande etanolbränslet. Konstruktionen är så effektiv att det hindrar bränsle från att rinna ut i händelse av felaktigt handhavande. Enheten är optimerad för att ge snabb, mjuk uppstart och vackra lågor i kombination med låg bränsleförbrukning. Vaunis brännare är tillverkade i rostfritt stål för många års säker, bekymmersfri användning.

Sammanfattningsvis är fördelarna:

  • Brännare med absorberande funktion som binder bränslet för oöverträffad säkerhet
  • Snabb och mjuk start med vackra gula lågor på ett par minuter
  • Reducerad dragkänslighet
  • Hög effektivitet kombinerat med låg bränsleförbrukning
  • Tillverkad helt i rostfritt stål
  • Mycket robust design – tillverkad för att hålla länge utan känslig elektronik
Hur kan kaminen vara skorstensfri?

Vaunis kaminer är konstruerade med marknadens mest avancerade brännare för etanol. När etanolen brinner frigörs små mängder koldioxid och vattenånga, samt värme. Eftersom dessa restprodukter är samma som människors utandningsluft behövs ingen skorsten. Till skillnad mot konventionella eldstadslösningar är systemet fritt från sot.