Fristående kamin i Göteborg på balkongen, i sovrummet, allrummet eller på väggen

Det som var otänkbart för bara några år sedan är nu tillgängligt för de flesta. Du kan ha en öppen spis var som helst! Du kan installera den på en plats eller flytta runt den. Många menar att detta är en riktigt stor design-händelse också. En unik kombination av stil och funktion. En ny typ av möbel, mer eller mindre. Inte överraskande är det en teknisk innovation som har gjort detta möjligt. En fristående kamin som lämnar varken lukt, sot eller utsläpp efter sig. Den ska eldas med bioetanol. Då bildas endast koldioxid, ånga och värme vid förbränningen.

En ersättning för tv-apparaten?

Förr i tiden var öppna spisar eller kakelugnar helt nödvändiga för att hus skulle vara beboeliga året runt. En gedigen hög med ved att tillgå ingick i utrustningen. Ved som någon skulle hugga! I köket fanns vedspisen, som behövdes både för matlagning och värme. Minst en skorsten skulle in i planeringen inför ett husbygge. Lite längre fram i tiden blev det inne med öppen spis, i gillestuga eller vardagsrum. Ibland med en öppning utåt trädgården också. De krävde också en rökgång och skorsten. Allt det där slipper du tänka på om du köper en fristående kamin. Den kan vara något som konkurrerar med tv-skärmen kanske? Den funktionen har ju annars tagit över som samlingsplats och fokuspunkt i hus och lägenheter. Nu när minsta barn har minst en egen skärm att titta på kan det vara läge att istället mysa tillsammans kring en fristående kamin, hemma i Göteborg eller på landet.

Kanske behöver du flera stycken?

Det roliga med den nya tidens eldstad är att den är en så flexibel och lättplacerad pryl. Den kommer i flera utföranden och färger. Gå in och kika på utbudet i sociala kanaler eller på webbplatsen för Vauni så ser du att du har många alternativ och möjligheter. Du kan ha en öppen modell eller en som har glasruta framtill. Den kan hängas på en vägg, eller användas som rumsavdelare. I placering och användning behöver du såklart ta hänsyn till småbarn eller husdjur i familjen. Du kan lyfta ut den på balkongen eller i trädgården vid behov och sedan ta in den igen för de mörka och kalla vinterkvällarna.

Miljövänligt bränsle

Bioetanolen finns i flytande form eller som gel. Den tillverkas av förnybart material. Det kan vara skogsråvara, potatis eller majs som får jäsa. Naturligtvis är det viktigt att sörja för god ventilation. Eld behöver syre! Det finns olika alternativ. De påverkar brinntid och temperatur. Genom ständiga innovationer och utvecklingsarbete så blev det för ett antal år sedan möjligt att skapa en kamin så tunn som 17 cm djup, med glas runtom. Det krävdes att etanolbrännaren kunde göras mindre och smartare och att den utrustades med en antispill-funktion. Många är förstås nyfikna på vad som ska komma härnäst!