Flexibla och skorstensfria kaminer för alla hem

När man talar om vägghängda kaminer så är det lätt att få upp bilden av stora installationer, med skorsten och material som murbruk eller betong. Men så behöver det inte vara. Numera finns det skorstensfria kaminer i smidig design som enkelt kan monteras i både villa och lägenhet.

Glöm det kantiga och hårda formspråket som traditionellt sätt varit vanligt i samband med framförallt murade kaminer. Du som önskar förstärka interiören med en värmande eldstad kan idag välja mellan betydligt mer flexibla lösningar som dels tar mindre plats och som heller inte kräver anslutning till skorsten.

Är du intresserad av en kamin som kan flyttas runt? Av väggfasta eller barnsäkra lösningar? Oavsett vilket så finns det kaminer för dina behov. Här nedanför hittar du fler tips om olika modeller och deras egenskaper:

Fristående kaminer

Fristående skorstensfria kaminer är alternativet för dig som vill kunna inreda med eld. Som vill ha möjlighet att kunna flytta runt kaminen mellan olika rum och till och med ta med brasan utomhus. Denna typen av kaminer är inte bara helt mobila utan dessutom framtagen i ett formspråk som direkt bidrar till inredningen. Eftersom dessa kaminer eldas med bioetanol så behöver man heller inte oroa sig för sot, aska eller rök.

Väggkaminer

En traditionell väggkamin kräver alltid anslutning till skorsten, men numera finns det andra alternativ som gör det möjligt att möblera med eld även i bostäder utan skorsten. Hemligheten ligger i att kaminerna drivs av bioetanol som är helt rök- och sotfria. Om ingen rök uppstår behövs nämligen ingen rökkanal eller transport för rökgaser.