Anledningar att välja eldstad utan skorsten

Vintern har bitit sig fast på allvar och våren känns plötsligt väldigt långt borta. Men, det finns sätt att göra något mysigt av kylan. Passa på och samla familjen framför brasan och upplev hur stor effekt en ny kamin kan ha på hushållet.

Om ni väljer en fristående eldstad utan skorsten så kan kvalitetstiden framför brasan dessutom ta plats i stort sett var som helst i hemmet. I köket, tv-rummet eller på altanen – när väderleken väl tillåter det. Men fördelarna med en kamin som drivs av insatsbrännare och bioetanol-baserat spisbränsle slutar inte där. Här nedanför hittar du ytterligare argument för denna typen av eldstad, och olika exempel på sammanhang då den passar in lite extra bra.

Ickefungerande skorsten?

Bor du i en villa med tillgång till både kamin och skorsten, men där skorstenen inte är i användbart skick? Kanske är det till och med så att du bor i ett flerbostadshus där det är förbjudet att använda skorstenen? Inga problem. Om du använder en insatsbrännare kan du enkelt placera denna i din befintliga kamin, utan att behöva oroa dig för rök, aska eller andra rester. Då finns det heller inget behov av en skorsten.

Astma eller allergi

Vad många inte vet är att många personer med allergi eller astma kan uppleva det som mycket påfrestande och jobbigt att vistas i hem där det eldas i en traditionell kamin. Även om det är mysigt med vedeldat så är röken både miljö-och hälsovådlig och framförallt då för dem som är känsliga. En skorstensfri kamin är då ett bättre alternativ eftersom den bara släpper ut vattenånga och liten mängd koldioxid – motsvarande mängden i din utandningsluft.

Platseffektivt

 För många trångbodda är det viktigt att optimera bostadsytan och att ägna värdefull golv- och väggyta åt exempelvis en uppmurad kamin med skorsten är därför inget rimligt alternativ. En väggkamin utan skorsten tar betydligt mindre utrymme i anspråk och om man väljer en fristående variant är den dessutom enkel att förvara vid tillfällen då den inte används.

Miljövänligt

 Det faktum att kaminer som drivs av bioetanol inte resulterar i några rökutsläpp innebär att de är en ren och miljövänlig lösning som alltså inte påverkar luften omkring oss. Utöver detta är bioetanolen som driver brännaren helt förnybar och nedbrytbar.

Trendriktigt

Medvetet är trendigt. Du som prioriterar gediget hantverk och god design, i kombination med kvalitativ funktionalitet hittar också den perfekta paketlösningen i en skorstensfri eldstad. Den enkla och minimalistiska formgivningen bidrar också till att fungerar utmärkt i de flesta inredningar.

Köp din skorstensfria kamin via Vauni redan idag! De har fristående och väggmonterade modeller för alla behov och förutsättningar. Kontakta dem för mer information om pris för väggkamin eller spisbränsle.